Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.09.20

Parketta lerakás Wekerletelep

Parketta lerakás Wekerletelep


Kedvező árú parketta lerakás Wekerletelep, parketta átrakás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Wekerletelep régiójában szavatolva a munka tartósságát, korrekt parketta felújítás árral.
A parketta lerakása előtt ki kell szemelni a felhasználás módjához tökéletes parkettát. Ehhez mérten számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:

 

 • a fektetés helye (pl. étterem)

 

 

 • az igénybe vétel módja (pl. nappali)


A parketta megkövetelt kopásállósága nagyban függ attól, hogy melyik helyiségbe szeretnénk leragasztani. A parketta esztétikai megjelenése a fajtától (pl. akác, bükk), az árnyalatától, felületkezelésétől függ.

 

 

 

A parketta rögzítési módjai

 


A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez adunk egy-két tanácsot.

 

 

 

 • A parketta szegezése párnafára: ez a fektetési forma napjainkban ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, viszont a parketta darabjainak lerakása jobbára a következő folyamatot követve történik.

 

 

 

 • A parketta ragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével egyenes betonra ragasztják. A betonnak teljesen simának kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell teríteni a fektetés előtt.

 

 

 

 

 • Úsztatott parketta lerakás: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott formában történik. Az aljzatra hab alátétet helyezünk, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztva.

 

 

 

tölgy parketta átrakása Wekerletelep

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség nedvességtartalmához. Fürdőszobában csak arra alkalmas parkettát megengedett lerakni.

A legtöbb parketta nem fektethető padlófűtés fölé, ezért a parketta alatt vezetett fűtési csöveket optimálisan kell szigetelni, különben a parketta megsérülhet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kellő tapadást a portalanított aljzat szavatolja. A ragasztót a betonra fogazott kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. oldószeres ragasztóval. Bükk parketta rögzítése poliuretán ragasztóval elterjedt.

 

 

 

parketta leragasztása Wekerletelep

 

 

Parketta lerakási minták

 

 

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát az oldalfallal párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes síkot zsinórozással tarthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani fél elemmel eltolva.
 

 

 

parketta lerakási minták Wekerletelep

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík közé 1 cm-es terjeszkedési rést kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka minta lerakása

 


A hézagba faékeket kell rakni, a parkettta lerakás végeztével a faékek eltávolíthatók, majd szegélyléccel takarjuk le a rést.
A fal felőli parkettaelemek tökéletes egymáshoz igazítása behúzóvassal garantálható.

 

 

 

parketta dilatációs hézag

 

 

 

 

 

 

 

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy a lehető leggyorsabban megkössön a ragasztó. A száradási idő általában 1 nap, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyok függvényében.

 

 

 

 

 

Parketta padlófűtésre Wekerletelep


Tekintve, hogy a fa jó hőszigetelő, így padlófűtéshez csupán 15 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Emellett javasolt olyan parketta fafajtákat leragasztani, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

 

 

 

 

 

Parketta típusok Wekerletelep

 

 

 

 • Egyrétegű parketta: a teljes darab egy tömbből áll. Ez lehet pl. lamella parketta vagy intarzia parketta.

 

 

 • Többrétegű: általában két vagy három rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkettát sokszor szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek sokféle lerakási formákat kínálnak.

 

 

 

 

 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után mindjárt használatra kész. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a lerakás után.

 

 

 

 

A parketta rendben tartása Wekerletelep
A parketta anyaga ugyanis feldolgozott állapotában is élő anyag, ebből adódóan kényes lehet a hideg-meleg változásokra vagy a páratartalom változására. A parketta portalanítása tökéletes, de a bőséges vízzel való felmosása kerülendő. Amennyiben a parkettára mégis túl sok víz kerül, akkor rögtön el kell tüntetni onnan. Pusztán éppenhogy vizes felmosóronggyal megengedett feltakarítani a parkettát, hogy kiküszöböljük a száradást követő zsugorodást.

A parketta karbantartása olajozással végrehajtható, ilyen módon meggátolhatjuk a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező hézagosodását, recsegőssé válását.

A parketta tartósságának jótékony hatású, ha a gyártó leírása szerinti szereket veti be körülbelül 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával frissiben a legokosabb megoldás. Feltételezve, hogy a lefóliázás hiányos, a fólia alá bejutott flekkek törlése arra alkalmas vegyszerrel kivitelezhető. A mészfolt ecetes vizes mixtúrával nagyon rövid idejű áztatás után megszüntethető, de utána tanácsos szellőztetni. Nehezen eltüntethető pacák ellen a WU2 sampon lehet az ellenszer, viszont utóbbiak csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.
 

 

 

Miért szükséges hosszú idő múltán a parketta visszabontása és újbóli leragasztása Wekerletelep övezetében?

A parketta átrakása a legjobb műveletsor lehet a régi parketta felújítására.

 • A sok évvel ezelőtt leragasztott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különböző okok miatt.
 • A parketta hatalmas területen sérült meg, így szükségessé válhat bizonyos elemek cseréje, ilyenkor okos döntés lehet a többi parkettaelem átrakással végrehajtott stabilizálása.
 • A sok éve lerakott parketta darabjai idővel kiszáradtak, és hatalmas hézag jött létre köztük, ami nem tüntethető el szépen.
 • A parkettát stabilizáló OSB lemez rögzítése meglazult, emiatt már nem tesz eleget a stabilizáló feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése néha elegendő lehet, akár hosszabb időre is tartós beavatkozás lehet, de a bombabiztos technológia a parketta átrakása.
 • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással szüntethetők meg.
 • Az átrakás azért is ideális, mert az évek során a parketta színe módosul, és már nem tudunk pontosan ugyanolyat találni, így a megöregedett parketta darabok újbóli felhasználásával színazonos lesz a burkolatunk.

öreg parketta átrakása Wekerletelep

A parketta átrakás vázlatos leírása

 1. A parketta átrakásának kezdeti tevékenységeképpen felbontjuk a korábbi burkolatot.
 2. A parkettaragasztó maradványainak felszedése után rendezni kell a léceket.
 3. Miután befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, ezután ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
 4. A tevékenység befejező eleme az újonnan leragasztott parketta csiszolása és három rétegben való lakkozása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, mert ennek során korábban lerakott parkett könnyen károsodik, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot. A parketta átrakása a legjobb műveletsor lehet a felpúposodott parketta felújítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása meggyengült az idő múlásával különböző okokból kifolyólag.

 

 • A parketta nagy kiterjedésben károsodott, ebből adódóan lehet, hogy elengedhetetlen bizonyos elemek cseréje, ilyen esetben ésszerű döntés lehet a többi parkettaelem átrakással végrehajtott megerősítése.

 

 

 • A korábban lerakott lécek a nap hatására összeszáradtak, és kiterjedt térköz alakult ki köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.

 

 

 • A parkett alátámasztásául szolgáló vakpadló helyzete nem tudja ellátni a feladatát, ezért már túl gyenge a rögzítő funkció ellátásához.

 

 

 • A parketta réseinek tömítése gyakran elegendőnek bizonyulhat, akár tartós megoldás lehet, viszont a valóban megbízható technológia a parketta felszedése és visszarakása.

 

 

 • A parketta dilatációja a leghatékonyabban a eltávolítással és újbóli lerakással oldható meg.

 

 

 • A parketta átrakása azért is javallott, mert az idő előrehaladtával a parketta színe változik, és ugyanarról a gyártósorról nem jön le két egyforma sorozat, de a régi parkettalécek újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.

 


Megfizethető parketta lerakás Wekerletelep övezetében, valamint parketta felújítás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Wekerletelep területén garanciavállalással, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.