Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.09.20

Parketta lerakás Vecsés

Parketta lerakás Vecsés


Pénztárca kímélő parketta lerakás Vecsés, parketta csiszolás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Vecsés területén szavatolva a munka tartósságát, fix parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakása előtt ki kell szemelni az ideális parkettát. Ehhez mérten szem előtt kell tartani az alábbiakat:

 

 • a fektetés helye (pl. saját lakás)

 

 

 • a felhasználás módja (pl. nappali)


A parketta megkövetelt keménysége nagy mértékben múlik azon, hogy hová kívánjuk leragasztani. A parketta mintázata a fafajtától, színétől, felszínének kialakításától függ.

 

 

 

A parketta rögzítési módjai

 


A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez adunk néhány tippet.

 

 

 

 

 

 

 • A parketta ragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével sík betonra ragasztják. Az aljzatnak tökéletesen laposnak kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell teríteni a ragasztás előtt.

 

 

 

 

 • Úsztatott parketta lerakás: pl. többrétegű parketta lerakása úsztatott formában történik. Az aljzatra filc alátét kerül, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.

 

 

 

parketta lerakás-átrakás Vecsés

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Fürdőszobában csak arra alkalmas parkettát szabad ragasztani.

A parketták többsége nem rakható le fűtött aljzatra, ezért a parketta alatt vezetett fűtési csöveket jól kell szigetelni, különben a parketta károsodhat.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A jó tapadást a portalanított aljzat garantálja. A ragasztót a betonra fogazott kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra történhet pl. kétkomponensű ragasztóval. Gyertyán parketta ragasztása oldószeres ragasztóval elterjedt.

 

 

 

parketta leragasztása Vecsés

 

 

Parketta lerakási minták

 

 

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan javasolt lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással tarthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni fél elemmel eltolva.
 

 

 

parketta lerakási módok Vecsés

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. Az oldalfalhoz elérve 45 fokban le kell vágni a végeket. A fa természetes mozgása miatt a parketta és a falsík közé 10 mm-nyi beépítési rést kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb is lehet.

francia halszálka parketta lerakás Vecsés


A résbe faékeket kell tenni, a lerakás befejezése után a rögzítő ékek kivehetők, majd szegőléccel fedjük le a rést.
Az oldalsó parketták tökéletes egymáshoz igazítása behúzóvassal valósítható meg.

 

 

parketta dilatációs hézag

 

 

 

 

 

 

 

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy a lehető leggyorsabban megszáradjon a parketta. A száradási idő rendszerint 1 nap, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyoktól függően.

 

 

 

 

 

Parketta padlófűtéshez Vecsés


Tekintve, hogy a fa elég jó szigetelő képességgel rendelkezik, ezért padlófűtéshez kizárólag 14 mm-nél vékonyabb parkettát fektetnénk. Ezen túlmenően ajánlott olyan anyagú parkettákat beépíteni, amelyek nem mennek össze.

 

 

 

 

 

Régi parketta típusok Vecsés

 

 

 

 • Egyrétegű parketta: a teljes parketta egy anyagból van. Ez lehet pl. svédpadló vagy mozaik parketta.

 

 

 • Többrétegű: rendszerint 2-3 rétegből tevődik össze. A háromrétegű parkettet sokszor szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett két elemből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek sokféle fektetési formákat kínálnak.

 

 

 

 

 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után közvetlenül igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a rögzítés után.

 

 

 

 

A parketta takarítása Vecsés
A parketta anyaga ugyanis elkészült formájában is élő anyag, ebből adódóan kényes lehet a hőmérséklet vagy a páratartalom hullámzására. A parketta portalanítása tökéletes, azonban a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása nem tanácsos. Ha a parkettára mégis túl sok víz kerül, akkor haladéktalanul el kell távolítani. Csakis éppenhogy vizes felmosófejjel szabad feltakarítani a padlót, hogy megakadályozzuk a száradást követő összemenést.

A parketta karbantartása pasztázással megoldható, ilyen módon megakadályozhatjuk a kiszáradását és az emiatt bekövetkező hézagosodását, ropogossá válását.

A parketta tartósságának használ, ha a forgalmazó instrukciója szerinti szereket alkalmazza körülbelül 6 havonta vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal frissiben a legokosabb megoldás. Amennyiben a lefóliázás hiányos, a fólia mögé bekerült flekkek eltávolítása a célra kialakított tisztítószerrel megoldható. A diszperzitfolt ecetes vizes keverékkel nagyon rövid idejű áztatás után megszüntethető, azonban ezután javasolt szellőztetni. Nehezen eltüntethető foltok ellen a penge vethető be, azonban a legutóbbi eszközök csak a legvégső esetben javasoltak.
 

 

 

Miért válhat elkerülhetetlenné egy idő elteltével a parketta átrakása Vecsés környékén?

A parketta átrakása a legbiztosabb megoldás lehet a kopott parketta felújítására.

 • A régen leragasztott parketta ragasztása meglazult az idő múlásával a lakásban kialakuló páraképződés miatt.
 • A parketta kiterjedt felületen károsodott, ezért indokolt lehet bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor bölcs döntés lehet a többi parkettaelem átrakással való stabilizálása.
 • A sok éve lerakott parketta darabjai hosszabb idő múltán erősen megkoptak, és hatalmas hézag jött létre köztük, ami nem tüntethető el esztétikusan.
 • A parkettát támasztó párnafa elmozdult, így már nem bizonyul elég erősnek a stabilizáló funkció betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése időnként elegendő lehet, akár több évre is tartós beavatkozás lehet, de a bombabiztos eljárás a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással orvosolhatók.
 • Az átrakás azért is ideális, mert sok idő elteltével a parketta színe változik, és soha nem tudunk pontosan ugyanolyat szerezni, így a megöregedett parketta darabok újbóli felhasználásával azonos színű lesz a teljes felület.

tölgy parketta átrakása Vecsés

A parketta átrakás gyors leírása

 1. A parketta átrakásának elsődleges tevékenységeképpen felszedjük a parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradékainak felszedése után rendezni kell a léceket.
 3. Ha befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, akkor ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
 4. A munka záró lépése az újonnan leragasztott parketta felcsiszolása és 3 rétegben való pácolása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, ugyanis átrakás közben korábban lerakott parkett könnyen károsodik, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra. A parketta átrakása a legjobb megoldás lehet a karcos parketta javítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása elengedett az idő múlásával különböző okok miatt.

 

 • A faburkolat felszínének jelentős része sérült meg, így lehet, hogy elengedhetetlen több darab cseréje, ilyenkor ésszerű döntés lehet a többi parkettaelem átrakással való megerősítése.

 

 

 • A jó régen lefektetett darabok pl. a fűtés melege miatt összeszáradtak, és kiterjedt térköz jött létre köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.

 

 

 • A parkett alátámasztásául szolgáló vakpadló helyzete elengedett, így már már túl gyenge a rögzítő funkció betöltéséhez.

 

 

 • A parketta üregeinek kitöltése nem ritkán kielégítő, akár időtálló eljárás, ellenben a ténylegesen megbízható technológia a parketta eltávolítása és újbóli lerakása.

 

 

 • A parketta dilatációja a leghatékonyabban a felszedéssel és visszarakással oldható meg.

 

 

 • Az átrakás azért is jó megoldás, mert az idő előrehaladtával a parketta színe változik, és gyakorlatilag lehetetlen 10-20 év múltán ugyanazt a típust beszerezni, ezért a régi parkett újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.

 


Pénztárca kímélő parketta lerakás Vecsés környékén, ezen kívül parketta csiszolás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Vecsés régiójában garanciával, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta átrakás árakkal.