Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.09.20

Parketta lerakás Újpéteritelep

Parketta lerakás Újpéteritelep


Megfizethető parketta lerakás Újpéteritelep, parketta átrakás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Újpéteritelep vonzáskörzetében garanciavállalással, korrekt parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakást megelőzően ki kell szemelni a megfelelő típusú parkettát. Ehhez mérten szem előtt kell tartani az alábbiakat:

 

 • a fektetés helye (pl. saját lakás)

 

 

 • a felhasználás módja (pl. nappali)


A parketta betartandó keménysége jelentősen múlik azon, hogy melyik helyiségbe kívánjuk fektetni. A parketta esztétikai megjelenése a fafajtától, színétől, felületkezelésétől függ.

 

 

 

A parketta rögzítési módjai

 


A parketta lerakása házilag is kivitelezhető, ehhez adunk néhány tanácsot.

 

 

 

 • A parketta szegezése párnafára: ez a lerakási mód napjainkban ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése talán, viszont a parketta darabjainak fektetése többnyire a következő folyamatot követve történik.

 

 

 

 • A parketta ragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével egyenes felületre ragasztják. A betonnak teljesen síknak kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a művelet előtt.

 

 

 

 

 • Úsztatott parketta lerakás: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott módon történik. Az aljzatra hab alátét kerül, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztva.

 

 

 

parketta lerakás-átrakás Újpéteritelep

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség klímájához. Fürdőszobában csak arra készült parkettát szabad ragasztani.

A parketták többsége nem fektethető fűtött aljzatra, így a burkolat alatt vezetett fűtési csöveket kielégítő módon kell szigetelni, tudniillik a parketta a túlzott melegtől tönkre mehet.

A parkettát az egész felületén le kell ragasztani. A megfelelő ragadást a portalanított aljzat biztosítja. A ragasztót az aljzatra fogazott kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása megoldható pl. oldószeres ragasztóval. Gyertyán parketta ragasztása oldószeres ragasztóval szokásos.

 

 

 

parketta ragasztása betonra Újpéteritelep

 

 

 

Parketta lerakási minták

 

 

 

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan érdemes lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni fél elemmel eltolva.
 

 

 

parketta lerakási módok Újpéteritelep

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. A falhoz eljutva 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es terjeszkedési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

francia halszálka parketta lerakás Újpéteritelep


A résbe faékeket kell rakni, a parkettta lerakás végeztével a faékek eltávolíthatók, majd szegélyléccel takarjuk le a hézagot.
Az oldalsó parkettaelemek tökéletes illesztése behúzóvassal biztosítható.

 

 

parketta dilatációs hézag

 

 

 

 

 

 

 

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy lehetőleg hamar megszáradjon a parketta. A ragasztó kötésének becsült ideje rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyok függvényében.

 

 

 

 

 

Parketta padlófűtésre Újpéteritelep


Amiatt, hogy a fa nagyon jól szigetel, így padlófűtés fölé csak másfél centinél vékonyabb parkettát raknánk le. Emellett érdemes olyan parketta fafajtákat lefektetni, amelyek nem mennek össze.

 

 

 

 

 

Parketta típusok Újpéteritelep

 

 

 

 • Egyrétegű parketta: a teljes elem egyetlen tömbből áll. Ez lehet pl. lamella parketta vagy intarzia parketta.

 

 

 • Többrétegű: javarészt 2-3 rétegből tevődik össze. A 3 rétegű parkettát gyakran szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett két elemből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek sokféle fektetési mintákat kínálnak.

 

 

 

 

 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után máris igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat rendszerint felületkezelik a lerakás után.

 

 

 

 

A parketta tisztítása festés után Újpéteritelep
A parketta anyaga már elkészült formájában is élő anyag, ennélfogva érzékeny lehet a hideg-meleg változásokra vagy a nedvesség változására. A parketta portalanítása rendben van, viszont a bőséges vízzel való felmosása nem ajánlott. Amennyiben a parkettára mégis nagy mennyiségű tisztítószer kerül, akkor haladéktalanul el kell tüntetni onnan. Pusztán alig nedves felmosóronggyal szabad feltakarítani a parkettát, hogy meggátoljuk a kiszáradás utáni méretcsökkenést.

A parketta ápolása olajozással megoldható, ilyen módon meggátolhatjuk a kiszáradását és az emiatt bekövetkező méretváltozását, pattogóssá válását.

A parketta élettartamának jót tesz, ha a forgalmazó leírása szerinti szereket alkalmazza hozzávetőlegesen 6 havonta vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves kendővel frissiben a legokosabb megoldás. Amennyiben a lefóliázás rögzítése nem jó, a fólia alá bejutott pacák törlése a célra kialakított vegyszerrel lehetséges. A mészfolt ecetes vizes keverékkel nagyon rövid idejű áztatás után feloldható, de ezután érdemes szellőztetni. Nehezen eltüntethető foltok ellen a WU2 sampon lehet az ellenszer, azonban ezek csak jobb híján lehetnek megoldások.
 

 

 

Miért válhat elkerülhetetlenné egy idő elteltével a parketta felszedése és visszaragasztása Újpéteritelep régiójában?

A parketta átrakása a legpraktikusabb műveletsor lehet a kopott parketta javítására.

 • A sok évvel ezelőtt lerakott parketta ragasztása már nem tart eléggé az idő múlásával különböző okok miatt.
 • A parketta nagy felületen károsodott, így szükségessé válhat néhány parkettadarab kicserélése, ilyenkor okos ötlet lehet a többi parkettafa átrakással végzett megszilárdítása.
 • A régi parketta darabjai hosszabb idő múltán felpúposodtak, és hatalmas hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető nyomtalanul.
 • A parkettát rögzítő OSB lemez mozog, emiatt már nem megfelelő a rögzítő feladat betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése néha elegendő lehet, akár több évre is tartós beavatkozás lehet, de a legcélravezetőbb eljárás a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta mozgásai hosszú távon megnyugtató módon a felbontással és visszarakással orvosolhatók.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is tanácsos, mert idővel a parketta színe változik, és soha nem tudunk pontosan ugyanolyat találni, így a megöregedett parketta elemek újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.

öreg parketta átrakása Újpéteritelep

A parketta átrakás rövid ismertetése

 1. A parketta átrakásának első tevékenységeképpen felszedjük a régi parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradékainak eltávolítása után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
 3. Ha megtisztítottuk az aljzatot, ezután ezt követi a régi parketta visszaragasztása.
 4. A folyamat befejező eleme az újonnan leragasztott parketta polírozása és 3 rétegben való lakkozása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, mert átrakás közben korábban lerakott parkett meg is sérülhet, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra. A parketta átrakása a legpraktikusabb megoldás lehet a kopott parketta javítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különféle okoknál fogva.

 

 • A faburkolat nagy kiterjedésben károsodott, ennélfogva szükségessé válhat jónéhány léc pótlása, ilyenkor bölcs elhatározás lehet a többi parkettaelem átrakással való stabilizálása.

 

 

 • A jó régen lefektetett darabok idővel teljesen kiszáradtak, és óriási térköz keletkezett köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.

 

 

 • A parkett alátámasztásául szolgáló rögzítőléc odaszögezése kitágult, ezért már túl gyenge a feladata ellátásához.

 

 

 • A parketta üregeinek kiöntése sokszor elégséges, akár hosszabb időre megfelelő, ellenben a valóban garantált technológia a parketta felbontása és ismételt lerakása.

 

 

 • A parketta mozgása a leghatékonyabban a eltávolítással és újbóli lerakással oldható meg.

 

 

 • Az átrakás azért is ajánlott, mert ahogy öregszik, a parketta színe változik, és ugyanarról a gyártósorról nem jön le két egyforma sorozat, azonban a régi parkettalécek ismételt lerakásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

 


Megfizethető parketta lerakás Újpéteritelep területén, valamint parketta átrakás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Újpéteritelep területén szavatolva a munka tartósságát, átlátható parketta felújítás árral.