Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.09.20

Parketta lerakás Szent Lőrinc-telep

Parketta lerakás Szent Lőrinc-telep


Pénztárca kímélő parketta lerakás Szent Lőrinc-telep, parketta átrakás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Szent Lőrinc-telep környékén jótállással az elvégzett munkára, átlátható parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakást megelőzően ki kell választani az igényekhez szabott parkettát. Ennek érdekében szem előtt kell tartani az alábbiakat:

 

 • a fektetés helye (pl. étterem)

 

 

 • az igénybe vétel módja (pl. nappali)


A parketta kötelező keménysége nagyban múlik azon, hogy hová kívánjuk fektetni. A parketta esztétikai megjelenése a fafajtától, színétől, felszínének kialakításától függ.

 

 

 

A parketta rögzítési módjai

 


A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez nyújtunk néhány tanácsot.

 

 

 

 • A parketta szegezése vakpadlóra: ez a lerakási mód napjainkban nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, azonban a parketta elemek lerakása jobbára a következő folyamatot követve gyakoribb.

 

 

 

 • A parketta leragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével sík felületre ragasztják. Az aljzatnak tökéletesen síknak kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell használni a fektetés előtt.

 

 

 

 

 • Úsztatott parketta lerakás: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott módon szokásos. Az aljzatbetonra hab alátét kerül, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.

 

 

 

parketta javítás Szent Lőrinc-telep

A parkettát lerakás előtt 2 napig ott kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Fürdőszobában csak arra alkalmas parkettát szabad alkalmazni.

A legtöbb parketta nem fektethető fűtött aljzatra, emiatt a burkolat alatt futó fűtési csöveket kielégítő módon kell szigetelni, különben a parketta károsodhat.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A szükséges adhéziót a pormentesített aljzat biztosítja. A ragasztót a betonra fogas kenőlappal kell felvinni. A parketta leragasztása betonra történhet pl. diszperziós ragasztóval. Svédpadló rögzítése oldószeres ragasztóval elterjedt.

 

 

 

parketta járólap illesztés Szent Lőrinc-telep

 

 

Parketta lerakási minták

 

 

Hagyományos parketta lerakás
A parketta futómintát a fal síkjával párhuzamosan javasolt lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással tarthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani téglakötésben.
 

 

 

hagyományos parketta lerakása házilag Szent Lőrinc-telep

 

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz elérve 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag dilatációja miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es terjeszkedési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

 

francia halszálka parketta lerakás Szent Lőrinc-telep


A résbe faékeket kell helyezni, a parkettta lerakás végeztével a faékek kivehetők, majd szegőléccel takarjuk le a hézagot.
Az oldalsó parketták tökéletes illesztése behúzóvassal valósítható meg.

 

 

parketta dilatációs hézag

 

 

 

 

 

 

 

Parketta lakkozás száradási idő


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy lehetőleg hamar megkössön a ragasztó. A ragasztó kötésének becsült ideje általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat a páratartalom viszonyoktól függően.

 

 

 

 

 

Parketta padlófűtéshez Szent Lőrinc-telep


Mivel a fa nagyon jól szigetel, ezért padlófűtésre csak másfél centinél vékonyabb parkettát javaslunk. Ezen túlmenően érdemes olyan fajtákat választani, amelyek nem mennek össze.

 

 

 

 

 

Parketta típusok Szent Lőrinc-telep

 

 

 

 • Egyrétegű parketta: a teljes darab egyetlen tömbből áll. Konkrétan lehet pl. svédpadló vagy intarzia parketta.

 

 

 • Többrétegű: javarészt 2-3 rétegből rakják össze. A 3 rétegű parkettát számos esetben szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek változatos fektetési mintákat biztosítanak.

 

 

 

 

 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után rögtön használatra kész. Az egyrétegű parkettákat javarészt felületkezelik a ragasztás után.

 

 

 

 

A parketta tisztítása Szent Lőrinc-telep
A parketta fája már elkészült formájában is élő anyag, ezért érzékeny lehet a hőingadozásokra vagy a páratartalom fluktuációjára. A parketta portalanítása tökéletes, viszont a bő vizes felmosása nem tanácsos. Ha a parkettára mégis túl sok tisztítószer jut, akkor azonnal el kell távolítani. Csak éppenhogy vizes felmosófejjel megengedett feltakarítani a parkettát, hogy elkerüljük a száradást követő méretcsökkenést.

A parketta ápolása olajozással elvégezhető, ezzel meggátolhatjuk a kiszáradását, illetve az ebből adódó hézagosodását, ropogossá válását.

A parketta élettartamának jót tesz, ha a gyártó leírása szerinti szereket használja megközelítőleg félévente vagy legalább évente. A parketta tisztítása festés után nedves kendővel frissiben a legjobb. Feltételezve, hogy a lefóliázás rögzítése nem jó, a fólia alá becsöppent pöttyök törlése testreszabott padlófényezővel elképzelhető. A diszperzitfolt ecetes vizes oldattal 2-3 perces áztatás után eltüntethető, de ezután javasolt szellőztetni. Nehezen eltüntethető pacák ellen a WU2 sampon jelenthet megoldást, de a legutóbbi eszközök csak akkor alkalmazandók, ha más módon nem tudjuk orvosolni a problémát.
 

 

 

Miért válhat elkerülhetetlenné idővel a parketta felszedése és visszaragasztása Szent Lőrinc-telep vonzáskörzetében?

A parketta átrakása a legpraktikusabb megoldás lehet a kopott parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A sok évvel ezelőtt lefektetett parketta ragasztása elvesztette funkcióját idővel pl. nedvesedésnek köszönhetően.
 • A parketta kiterjedt felületen kopott el, így indokolt lehet néhány parkettadarab kicserélése, ilyenkor okos megoldás lehet a többi parkettafa átrakással történő rögzítése.
 • A sok éve lerakott parketta darabjai hosszabb idő múltán kiszáradtak, és méretes hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el szépen.
 • A parkettát stabilizáló vakpadló mozog, ezért már nem tesz eleget a megszilárdító feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése sok esetben elegendő lehet, akár több évre is megfelelő beavatkozás lehet, de a leghatékonyabb eljárás a parketta átrakása.
 • A parketta elmozdulásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással orvosolhatók.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert sok idő elteltével a parketta színe ”beérik”, és soha nem fogunk tudni éppen ugyanolyat szerezni, ezért az öreg parketta darabok újrahasznosítása miatt azonos színű lesz a teljes felület.

régi parketta átrakása Szent Lőrinc-telep

A parketta átrakás rövid bemutatása

 1. A parketta átrakásának kiinduló lépéseként felbontjuk a régi parkettát.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek megtisztítása után rendezni kell a léceket.
 3. Amennyiben befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, akkor következik a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A tevékenység befejező eleme az újonnan leragasztott parketta felcsiszolása és több rétegben történő lakkozása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, mert átrakás közben a parketta könnyen károsodik, gyakorlott mesterembernek is oda kell figyelnie erre a kényes műveletsorra. A parketta átrakása a legbiztosabb megoldás lehet a régi parketta felújítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása meggyengült az idő múlásával különféle okok miatt.

 

 • A parketta nagy felületen sérült meg, ennélfogva lehet, hogy elengedhetetlen több darab pótlása, ilyenkor okos elhatározás lehet a lécek átrakással való megerősítése.

 

 

 • A jó régen lefektetett darabok idővel teljesen kiszáradtak, és kiterjedt hézag alakult ki köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.

 

 

 • A burkolatot stabilizáló vakpadló rögzítése elengedett, így már már túl gyenge a leszorító rendeltetésének betöltéséhez.

 

 

 • A parketta réseinek tömítése sokszor elég lehet, akár időtálló eljárás, ellenben a ténylegesen biztos technológia a parketta eltávolítása és újbóli lerakása.

 

 

 • A parketta mozgása hatásos módon a felbontással és visszarakással védhető ki.

 

 

 • A parketta átrakása azért is ajánlott, mert ahogy öregszik, a parketta "beérik", és nem lesz elérhető éppen olyan fajtájú parketta, de a régi parkett ”újrahasznosításával” nem lesz színeltérés.

 


Olcsó parketta lerakás Szent Lőrinc-telep területén, ezen kívül parketta felújítás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Szent Lőrinc-telep területén garanciavállalással, korrekt parketta átrakás árakkal.