Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.09.20

Parketta lerakás Nagytarcsa

Parketta lerakás Nagytarcsa


Pénztárca kímélő parketta lerakás Nagytarcsa, parketta átrakás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Nagytarcsa régiójában szavatolva a munka tartósságát, korrekt parketta felújítás árral.
A parketta lerakása előtt ki kell szemelni az ideális parkettát. Ennek érdekében tekintettel kell lenni a következőkre:

 

 • a felhasználás helye (pl. étterem)

 

 

 • a felhasználás módja (pl. nappali)


A parketta kötelező keménysége nagyban függ attól, hogy hová kívánjuk fektetni. A parketta mintázata a fajtától (pl. akác, bükk), az árnyalatától, felszínének kialakításától függ.

 

 

 

A parketta rögzítési módjai

 


A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez nyújtunk egy-két tippet.

 

 

 

 • A parketta szegezése vakpadlóra: ez a fektetési forma manapság nem nagyon népszerű, a parketta szegélyléc szögelése talán, viszont a parketta elemek fektetése jobbára az alábbi módokon történik.

 

 

 

 • A parketta ragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével egyenes felületre ragasztják. Az aljzatbetonnak tökéletesen síknak kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell alkalmazni a tevékenység folytatása előtt.

 

 

 

 

 • Úsztatott parketta: pl. szalagparketta lerakása úsztatott formában történik. Az aljzatbetonra hab alátétet helyezünk, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztva.

 

 

 

tölgy parketta átrakása Nagytarcsa

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Fürdőszobában csak arra alkalmas parkettát lehetséges fektetni.

A parketták többsége nem alkalmas padlófűtés fölé, emiatt a burkolat alatt vezetett fűtési csöveket alkalmas módon kell szigetelni, nem szakszerű parketta lerakás esetén a parketta megsérülhet.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A megfelelő tapadást a pormentesített beton garantálja. A ragasztót az aljzatra fogas kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. kétkomponensű ragasztóval. Bükk parketta rögzítése poliuretán ragasztóval szokásos.

 

 

 

parketta ragasztása betonra Nagytarcsa

 

 

 

Parketta lerakási minták

 

 

 

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát az oldalfallal párhuzamosan kell lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani téglakötésben.
 

 

 

parketta lerakási minták Nagytarcsa

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz elérve 45 fokban le kell vágni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík közé 10 mm-nyi terjeszkedési hézagot kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

francia halszálka parketta lerakás Nagytarcsa


A hézagba faékeket kell helyezni, a parkettta lerakás végeztével a rögzítő ékek eltávolíthatók, majd szegélyléccel fedjük le a hézagot.
A fal felőli parketták rés nélküli egymáshoz igazítása behúzóvassal garantálható.

 

 

parketta dilatációs hézag

 

 

 

 

 

 

 

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy mihamarabb megkössön a ragasztó. A ragasztó kötésének becsült ideje rendszerint 24-28 óra, ez az időtartam változhat a helyi viszonyoktól függően.

 

 

 

 

 

Parketta padlófűtéshez Nagytarcsa


Tekintve, hogy a fa jó hőszigetelő, ezért padlófűtésre kizárólag 15 mm-nél vékonyabb parkettát ajánlunk. Ezen túlmenően érdemes olyan fajtákat leragasztani, amelyek nem húzódnak össze.

 

 

 

 

 

Régi parketta típusok Nagytarcsa

 

 

 

 • Egyrétegű parketta: az egész elem egyetlen tömbből áll. Konkrétan lehet pl. svédpadló vagy intarzia parketta.

 

 

 • Többrétegű: többnyire két vagy három rétegből rakják össze. A háromrétegű parkettet számos esetben szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek változatos fektetési mintákat kínálnak.

 

 

 

 

 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis ragasztás után rögtön használatra kész. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a rögzítés után.

 

 

 

 

A parketta takarítása Nagytarcsa
A parketta fája tudniillik feldolgozott állapotában is élő anyag, emiatt kényes lehet a hideg-meleg változásokra vagy a páratartalom változására. A parketta portalanítása tökéletes, viszont a sok vegyszeres tisztítószerrel történő felmosása nem ajánlott. Ha a parkettára mégis nagy mennyiségű folyadék jut, akkor rögtön fel kell törölni. Pusztán éppenhogy nedves felmosóronggyal megengedett feltakarítani a parkettát, hogy meggátoljuk a kiszáradás utáni méretcsökkenést.

A parketta ápolása olajozással végrehajtható, ilyen módon kiküszöbölhetjük a kiszáradását és az ebből adódó hézagosodását, recsegőssé válását.

A parketta élettartamának használ, ha a forgalmazó adatlapja szerinti szereket alkalmazza körülbelül 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal közvetlenül a munka befejezése után a legjobb. Feltételezve, hogy a lefóliázás hiányos, a letakarás mögé bekerült pöttyök törlése a célra kialakított vegyszerrel kivitelezhető. A mészfolt ecetes vizes eleggyel 2-3 perces áztatás után eltüntethető, de ezután tanácsos szellőztetni. Nehezen eltüntethető foltok ellen a penge vethető be, azonban utóbbiak csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.
 

 

 

Miért szükséges idővel a parketta felszedése és visszaragasztása Nagytarcsa területén?

A parketta átrakása a legbiztosabb technológia lehet a kopott parketta felújítására.

 • A sok évvel ezelőtt lerakott parketta ragasztása elengedett az idő elteltével különféle indokokból kifolyólag.
 • A parketta hatalmas területen sérült meg, így indokolt lehet néhány parkettadarab cseréje, ilyenkor bölcs döntés lehet a többi parkettafa átrakással való rögzítése.
 • A sok éve lerakott parketta darabjai hosszabb idő múltán erősen megkoptak, és méretes hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el nyomtalanul.
 • A parkettát stabilizáló OSB lemez rögzítése meglazult, ezért már nem megfelelő a megszilárdító funkció betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése néha elegendő lehet, akár több évre is tartós beavatkozás lehet, de a legcélravezetőbb technológia a parketta felszedése és újbóli lerakása.
 • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a felbontással és visszarakással küszöbölhetők ki.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is ideális, mert sok idő elteltével a parketta színe ”beérik”, és soha nem fogunk tudni éppen ugyanolyat találni, ezért az öreg parketta darabok újbóli felhasználásával színazonos lesz a burkolatunk.

tölgy parketta átrakása Nagytarcsa

A parketta átrakás vázlatos bemutatása

 1. A parketta átrakásának kezdeti műveleteként felbontjuk a korábbi burkolatot.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek eltávolítása után rendezni kell a léceket.
 3. Ha megtisztítottuk az aljzatot, ezután ezt követi a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A munka befejező eleme az ismét leragasztott parketta csiszolása és több rétegben történő lakkozása.

Parketta átrakását házilag nem ajánljuk, mert átrakás közben a parketta meg is sérülhet, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot. A parketta átrakása a leghatékonyabb műveletsor lehet a kopott parketta javítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása elengedett idővel különféle okoknál fogva.

 

 • A faburkolat felszínének jelentős része sérült meg, emiatt szükségessé válhat több darab pótlása, ilyenkor ésszerű választás lehet a többi parkettaelem átrakással való megerősítése.

 

 

 • A régi parketta elemei a nap hatására teljesen kiszáradtak, és jókora térköz keletkezett köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.

 

 

 • A parkettát rögzítő rögzítőléc odaszögezése kitágult, ezért már túl gyenge a leszorító rendeltetésének betöltéséhez.

 

 

 • A parketta réseinek kitöltése időnként kielégítő, akár tartós megoldás lehet, de a ténylegesen biztonságos technológia a parketta felbontása és visszarakása.

 

 

 • A parketta mozgása célravezetően a eltávolítással és újbóli lerakással védhető ki.

 

 

 • A parketta átrakása azért is javasolt, mert az idő előrehaladtával a parketta más árnyalatot vesz fel, és nem lesz elérhető éppen olyan fajtájú parketta, ezért a régi parkett ”újrahasznosításával” nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

 


Kedvező árú parketta lerakás Nagytarcsa vonzáskörzetében, valamint parketta csiszolás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Nagytarcsa területén szavatolva a munka tartósságát, fix parketta átrakás árakkal.