Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.09.20

Parketta lerakás Kispest

Parketta lerakás Kispest


Megfizethető parketta lerakás Kispest, parketta átrakás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Kispest vonzáskörzetében garanciavállalással, átlátható parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakása előtt ki kell választani az ideális parkettát. Ehhez mérten szem előtt kell tartani az alábbiakat:

 

 • a felhasználás helye (pl. saját lakás)

 

 

 • az igénybe vétel módja (pl. hálószoba)


A parketta betartandó kopásállósága jelentősen függ attól, hogy melyik helyiségbe kívánjuk lerakni. A parketta mintázata a fafajtától, színétől, felszínének kialakításától függ.

 

 

 

A parketta lerakása

 


A parketta lerakása házilag is megoldható, ehhez adunk néhány tanácsot.

 

 

 

 • A parketta szögelése párnafára: ez a lerakási forma ma már ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése esetleg, viszont a parketta darabjainak fektetése többnyire a következő folyamatot követve gyakoribb.

 

 

 

 • A parketta ragasztása aljzatbetonra: parketta ragasztó segítségével egyenes felületre ragasztják. Az aljzatbetonnak teljesen síknak kell lennie, ha a szituáció megköveteli aljzatkiegyenlítőt kell használni a fektetés előtt.

 

 

 

 

 • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott módon szokásos. Az aljzatbetonra hab alátétet helyezünk, és erre kerülnek az összeillesztett darabok, esetleg ragasztással.

 

 

 

parketta lerakás-átrakás Kispest

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Fürdőszobában csak arra alkalmas parkettát szabad fektetni.

A legtöbb parketta nem fektethető fűtött aljzatra, emiatt a burkolat alatt fekvő fűtési csöveket kielégítő módon kell szigetelni, ugyanis a parketta károsodhat.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A szükséges tapadást az alapozóval ellátott aljzat biztosítja. A ragasztót az aljzatra fogazott kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra megoldható pl. kétkomponensű ragasztóval. Bükk parketta ragasztása oldószeres ragasztóval történik.

 

 

 

parketta leragasztása Kispest

 

 

Parketta lerakási minták

 

 

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát az oldalfallal párhuzamosan tanácsos lerakni, az egyenes síkot zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni fél elemmel eltolva.
 

 

 

parketta lerakási módok Kispest

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek a jobbos és balos elemeket felváltva kell kirakni. Az oldalfalhoz eljutva 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es terjeszkedési rést kell biztosítani, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

halszálka minta lerakása

 


A résbe faékeket kell tenni, a lerakás befejezése végeztével a rögzítő ékek kivehetők, és takaróléccel takarjuk le a rést.
Az oldalsó parketták rés nélküli illesztése behúzóvassal valósítható meg.

 

 

 

parketta rögzítése Kispest

 

 

 

 

 

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után szellőztetni kell, hogy lehetőleg hamar eltávozzon a ragasztóból származó fölösleges nedvesség. A száradási idő általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat a páratartalom viszonyok függvényében.

 

 

 

 

 

Parketta padlófűtésre Kispest


Mivel a fa sokkal jobban szigetel, mint a járólap, ezért padlófűtés fölé csupán 15 mm-nél vékonyabb parkettát fektetnénk. Ezen túlmenően javasolt olyan fajtákat lefektetni, amelyek nem mennek össze.

 

 

 

 

 

Parketta típusok Kispest

 

 

 

 • Egyrétegű parketta: az egész darab egy tömbből áll. Ez lehet pl. hajópadló vagy csaphornyos parketta.

 

 

 • Többrétegű: többnyire 2-3 rétegből tevődik össze. A 3 rétegű parkettát számos esetben szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből ragasztott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek változatos lerakási mintákat tesznek lehetővé.

 

 

 

 

 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis lerakás után közvetlenül igénybe vehető. Az egyrétegű parkettákat többnyire felületkezelik a rögzítés után.

 

 

 

 

A parketta rendben tartása Kispest
A parketta anyaga már feldolgozott formájában is élő anyag, ezért kényes lehet a hőingadozásokra vagy a nedvesség hullámzására. A parketta porszívózása rendben van, azonban a bőséges vízzel való felmosása ellenjavallott. Ha a parkettára mégis túl sok víz kerül, akkor haladéktalanul fel kell törölni. Csakis éppenhogy nedves felmosófejjel lehetséges feltakarítani a padlót, hogy megakadályozzuk a száradást követő zsugorodást.

A parketta karbantartása olajozással megoldható, ennek köszönhetően megakadályozhatjuk a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező méretváltozását, pattogóssá válását.

A parketta strapabírásának jót tesz, ha a forgalmazó adatlapja szerinti szereket alkalmazza nagyjából 6 havonta vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves kendővel melegében a legjobb. Amennyiben a lefóliázás rögzítése nem jó, a letakarás mögé bejutott pacák eltüntetése arra alkalmas vegyszerrel elképzelhető. A mészfolt ecetes vizes oldattal 2-3 perces áztatás után feloldható, viszont ezt követően érdemes szellőztetni. Nehezen eltüntethető foltok ellen a penge jelenthet megoldást, azonban utóbbiak csak a legvégső esetben javasoltak.
 

 

 

Miért szükséges egy idő elteltével a parketta átrakása Kispest környékén?

A parketta átrakása a leghatékonyabb technológia lehet a felpúposodott parketta javítására.

 • A több éve lerakott parketta ragasztása már nem tart eléggé az idő múlásával különböző okok miatt.
 • A parketta kiterjedt felületen púposodott fel, ezért szükségessé válhat néhány parkettadarab cseréje, ilyenkor okos ötlet lehet a többi parkettafa átrakással végrehajtott megszilárdítása.
 • A sok éve lerakott parketta darabjai idővel erősen megkoptak, és méretes hézag alakult ki köztük, ami nem tömíthető szépen.
 • A parkettát rögzítő vakpadló elmozdult, ily módon már nem bizonyul elég erősnek a megszilárdító funkció ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése időnként elegendő lehet, akár több évre is tartós beavatkozás lehet, de a bombabiztos művelet a parketta átrakása.
 • A parketta mozgásai a leghatékonyabban a visszabontással és újbóli lerakással orvosolhatók.
 • Az átrakás azért is tanácsos, mert sok idő elteltével a parketta színe ”beérik”, és soha nem tudunk éppen ugyanolyat találni, így az öreg parketta darabok újrahasznosítása miatt színazonos lesz a burkolatunk.

régi parketta átrakása Kispest

A parketta átrakás rövid bemutatása

 1. A parketta átrakásának elsődleges tevékenységeképpen felbontjuk a korábbi burkolatot.
 2. A parkettaragasztó feleslegeinek felkaparása után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
 3. Miután megtisztítottuk az aljzatot, akkor következik a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A tevékenység befejező lépése az újonnan leragasztott parketta csiszolása és több rétegben történő pácolása.

Parketta átrakását házilag nem szoktuk tanácsolni, mert átrakás közben korábban lerakott parkett könnyen károsodik, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot. A parketta átrakása a legjobb megoldás lehet a karcos parketta felújítására.

 • A régen lerakott parketta ragasztása elengedett idővel különféle okok miatt.

 

 • A faburkolat nagy felületen károsodott, ennélfogva szükségessé válhat jónéhány léc cseréje, ilyenkor okos döntés lehet az elemek átrakással elvégzett megszilárdítása.

 

 

 • A korábban lerakott lécek a nap hatására teljesen kiszáradtak, és kiterjedt hézag jött létre köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.

 

 

 • A burkolatot stabilizáló rögzítőléc rögzítése kitágult, így már már túl gyenge a rögzítő funkció betöltéséhez.

 

 

 • A parketta hézagjainak kitöltése sok esetben elégséges, akár tartós megoldás lehet, de a ténylegesen megbízható technológia a parketta eltávolítása és újbóli lerakása.

 

 

 • A parketta dilatációja célravezetően a felbontással és újbóli lerakással védhető ki.

 

 

 • A parketta átrakása azért is tanácsos, mert ahogy öregszik, a parketta más árnyalatot vesz fel, és soha nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat szerezni, ezért a régi parketta elemek ismételt lerakásával nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

 


Pénztárca kímélő parketta lerakás Kispest övezetében, ezen kívül parketta felújítás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Kispest területén garanciával, átlátható parketta felújítás árral.