Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.09.20

Parketta lerakás Gyál

Parketta lerakás Gyál


Olcsó parketta lerakás Gyál, parketta átrakás, parketta javítás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gyál vonzáskörzetében szavatolva a munka tartósságát, fix parketta átrakás árakkal.
A parketta lerakása előtt ki kell szemelni az ideális parkettát. Ennek megfelelően számolnunk kell néhány lényeges szemponttal:

 

 • a fektetés helye (pl. étterem)

 

 

 • az igénybe vétel módja (pl. nappali)


A parketta megkövetelt kopásállósága nagy mértékben múlik azon, hogy hová szeretnénk lerakni. A parketta mintázata a fajtától (pl. akác, bükk), színétől, felületkezelésétől függ.

 

 

 

A parketta lerakása

 


A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez adunk egy pár hasznos tippet.

 

 

 

 • A parketta szegezése párnafára: ez a lerakási forma napjainkban ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése elterjedtebb, viszont a parketta darabjainak lerakása inkább a lentiek szerint elterjedt.

 

 

 

 • A parketta ragasztása betonra: parketta ragasztó segítségével egyenes felületre ragasztják. Az aljzatnak tökéletesen síknak kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell használni a fektetés előtt.

 

 

 

 

 

 

 

parketta javítás Gyál

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Vizesblokkban csak speciális parkettát megengedett ragasztani.

A legtöbb parketta nem alkalmas padlófűtés fölé, emiatt a padló alatt vezetett fűtési csöveket optimálisan kell szigetelni, ugyanis a parketta károsodhat.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kiváló ragadást a portalanított aljzat szavatolja. A ragasztót az aljzatra fogazott kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra történhet pl. oldószeres ragasztóval. Bükk parketta rögzítése poliuretán ragasztóval történik.

 

 

 

parketta ragasztása betonra Gyál

 

 

 

Parketta lerakási minták

 

 

 

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát az oldalfallal párhuzamosan kell lerakni, az egyenes síkot zsinórozással tarthatjuk. A parketta lerakás iránya történhet pl. a beeső fénnyel párhuzamosan. A parkettákat soronként kell egymáshoz igazítani téglakötésben.
 

 

 

parketta lerakási minták Gyál

Halszálkás parketta lerakása
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. Az oldalfalhoz elérve 45 fokban kell leszabni a végeket. Az élő anyag természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es terjeszkedési hézagot kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

francia halszálka parketta lerakás Gyál


A résbe faékeket kell tenni, a parkettta lerakás végeztével a faékek eltávolíthatók, majd szegélyléccel takarjuk le a rést.
A fal felőli parkettaelemek hézagmentes egymáshoz igazítása behúzóvassal garantálható.

 

 

parketta dilatációs hézag

 

 

 

 

 

 

 

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy a lehető leggyorsabban megszáradjon a parketta. A ragasztó kötésének becsült ideje rendszerint 1 nap, ez az időtartam változhat a páratartalom viszonyoktól függően.

 

 

 

 

 

Parketta padlófűtéshez Gyál


Amiatt, hogy a fa elég jó szigetelő képességgel rendelkezik, így padlófűtésre csupán 14 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Emellett ajánlott olyan anyagú parkettákat beépíteni, amelyek nem húzódnak össze.

 

 

 

 

 

Parketta fajták Gyál

 

 

 

 • Egyrétegű parketta: az egész elem egy tömbből áll. Konkrétan lehet pl. lamella parketta vagy csaphornyos parketta.

 

 

 • Többrétegű: túlnyomórészt 2-3 rétegből ragasztották össze. A 3 rétegű parkettet sokan szalagparketta néven is emlegetik. Az ún. duplaparkett 2 lécből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos elemek többféle lerakási formákat tesznek lehetővé.

 

 

 

 

 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után közvetlenül használatra kész. Az egyrétegű parkettákat általában felületkezelik a ragasztás után.

 

 

 

 

A parketta takarítása Gyál
A parketta fája még elkészült állapotában is élő anyag, ennélfogva kényes lehet a hőmérséklet vagy a nedvesség fluktuációjára. A parketta portalanítása tökéletes, azonban a bőséges vízzel való felmosása nem tanácsos. Amennyiben a parkettára mégis túl sok tisztítószer kerül, akkor azon nyomban fel kell törölni. Pusztán éppenhogy nedves felmosóronggyal szabad megtisztítani a burkolatot, hogy megakadályozzuk a száradást követő méretcsökkenést.

A parketta ápolása olajozással megoldható, így megakadályozhatjuk a kiszáradását, illetve az emiatt bekövetkező hézagosodását, recsegőssé válását.

A parketta tartósságának jótékony hatású, ha a gyártó instrukciója szerinti szereket használja hozzávetőlegesen félévente vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ronggyal melegében a leghatékonyabb. Amennyiben a lefóliázás nem volt jól megcsinálva, a letakarás mögé bejutott foltok eltüntetése arra alkalmas padlófényezővel elképzelhető. A diszperzitfolt ecetes vizes keverékkel nagyon rövid idejű áztatás után megszüntethető, azonban ezután érdemes szellőztetni. Makacs pettyek ellen a WU2 sampon vethető be, viszont a legutóbbi eszközök csak a legvégső esetben javasoltak.
 

 

 

Miért szükséges idővel a parketta visszabontása és újbóli leragasztása Gyál környékén?

A parketta átrakása a legpraktikusabb technológia lehet a kopott parketta javítására.

 • A sok évvel ezelőtt leragasztott parketta ragasztása már nem tart eléggé az idő múlásával különböző okok miatt.
 • A parketta hatalmas felületen púposodott fel, így indokolt lehet bizonyos elemek kicserélése, ilyenkor okos ötlet lehet a többi parkettafa átrakással végzett rögzítése.
 • Az öreg parketta elemei idővel megrepedeztek, és méretes hézag jött létre köztük, ami nem tömíthető esztétikusan.
 • A parkettát stabilizáló OSB lemez rögzítése meglazult, ezért már nem tesz eleget a stabilizáló funkció betöltéséhez.
 • A parketta hézagainak kitöltése időnként elég lehet, akár több évre is tartós beavatkozás lehet, de az igazán biztos megoldás a parketta átrakása.
 • A parketta elmozdulásai hosszú távon megnyugtató módon a visszabontással és újbóli lerakással szüntethetők meg.
 • A felszedés és újbóli lerakás azért is javasolt, mert sok idő elteltével a parketta színe ”beérik”, és soha nem tudunk pontosan ugyanolyat találni, így a régi parketta darabok újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.

öreg parketta átrakása Gyál

A parketta átrakás gyors ismertetése

 1. A parketta átrakásának elsődleges műveleteként felbontjuk a régi parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradványainak eltávolítása után rendezni kell a léceket.
 3. Ha befejeztük a beton előkészítését a ragasztáshoz, ezután következik a régi parketta visszaragasztása.
 4. A műveletsor befejező lépése az ismét leragasztott burkolóelemek megcsiszolása és három rétegben való lakkozása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, ugyanis átrakás közben a parketta tönkremehet, tapasztalat nélkül több kárt tehetünk, mint hasznot. A parketta átrakása a legpraktikusabb eljárás lehet a régi parketta felújítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása meggyengült idővel különféle okokból kifolyólag.

 

 • A faburkolat nagy kiterjedésben károsodott, ennélfogva elkerülhetetlen lehet bizonyos elemek pótlása, ilyen esetben bölcs elhatározás lehet a többi parkettaelem átrakással történő megerősítése.

 

 

 • A jó régen lefektetett darabok pl. a fűtés melege miatt vetemedtek, és tekintélyes üreg jött létre köztük, amely nem szüntethető meg nyomtalanul.

 

 

 • A parkett alátámasztásául szolgáló rögzítőléc odaerősítése meglazult, ezért már túl gyenge a leszorító rendeltetésének ellátásához.

 

 

 • A parketta üregeinek tömítése sokszor elég lehet, akár hosszabb időre megfelelő, ellenben a valóban biztonságos technológia a parketta eltávolítása és visszarakása.

 

 

 • A parketta mozgása hatásos módon a eltávolítással és ismételt lefektetéssel védhető ki.

 

 

 • A parketta átrakása azért is javasolt, mert ahogy öregszik, a parketta más árnyalatot vesz fel, és soha nem fogunk tudni pontosan ugyanolyat szerezni, emiatt a régi parketta elemek ”újrahasznosításával” nem tapasztalunk árnyalatbeli különbségeket.

 


Kedvező árú parketta lerakás Gyál környékén, valamint parketta átrakás, parketta lakkozás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Gyál környékén jótállással az elvégzett munkára, fix parketta átrakás árakkal.