Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.09.20

Parketta lerakás Ecser

Parketta lerakás Ecser


Olcsó parketta lerakás Ecser, parketta csiszolás, felpúposodott parketta , Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Ecser régiójában jótállással az elvégzett munkára, rejtett költségeket nem tartalmazó parketta felújítás árral.
A parketta lerakása előtt ki kell választani a megfelelő típusú parkettát. Ennek megfelelően tekintettel kell lenni a következőkre:

 

 • a felhasználás helye (pl. étterem)

 

 

 • az igénybe vétel módja (pl. hálószoba)


A parketta kötelező keménysége nagyban függ attól, hogy melyik helyiségbe szeretnénk leragasztani. A parketta esztétikai megjelenése a fafajtától, színétől, felületkezelésétől függ.

 

 

 

A parketta rögzítési módjai

 


A parketta lerakása házilag is elvégezhető, ehhez adunk egy pár hasznos ötletet.

 

 

 

 • A parketta szögelése vakpadlóra: ez a fektetési forma napjainkban ritkán alkalmazott, a parketta szegélyléc szögelése talán, azonban a parketta elemek fektetése jobbára az alábbi módokon gyakoribb.

 

 

 

 • A parketta leragasztása kemény aljzatra: parketta ragasztó segítségével sík felületre ragasztják. Az aljzatnak teljesen laposnak kell lennie, ha kell aljzatkiegyenlítőt kell használni a tevékenység folytatása előtt.

 

 

 

 

 • Úsztatott parketta: pl. többrétegű parketta fektetése úsztatott formában szokásos. Az aljzatra hab alátétet helyezünk, és ezen illesztik össze a parketta elemeket csapolással, esetleg ragasztva.

 

 

 

parketta lerakás Ecser

A parkettát lerakás előtt 2 napig abban a helyiségben kell tárolni, ahová le kell rakni, így az élő anyag alkalmazkodni tud a helyiség hőmérsékletéhez. Vizesblokkban csak speciális parkettát megengedett lerakni.

A legtöbb parketta nem fektethető padlófűtés fölé, emiatt a parketta alatt fekvő fűtési csöveket kielégítő módon kell szigetelni, tudniillik a parketta károsodhat.

A parkettát teljes felületén le kell ragasztani. A kellő adhéziót a pormentesített aljzat biztosítja. A ragasztót a betonra fogazott kenőlappal kell felhordani. A parketta leragasztása betonra lehetséges pl. diszperziós ragasztóval. Bükk parketta ragasztása poliuretán ragasztóval szokásos.

 

 

 

parketta ragasztása betonra Ecser

 

 

 

Parketta lerakási minták

 

 

 

Hagyományos parketta lerakás
A futómintát a fal síkjával párhuzamosan kell lerakni, az egyenes vonalat zsinórozással biztosíthatjuk. A parketta fektetés iránya történhet pl. az ablakra merőlegesen. A parkettákat soronként kell egymáshoz illeszteni téglakötésben.
 

 

 

parketta lerakási minták Ecser

Halszálka parketta lerakás
Halszálkás lerakáshoz elsőnek vezérsort kell kirakni. A falhoz elérve 45 fokban kell leszabni a végeket. A fa természetes mozgása miatt a parketta és a falsík között 1 cm-es terjeszkedési rést kell hagyni, nagyobb helyiségekben ennél nagyobb hézag is hagyható.

francia halszálka parketta lerakás Ecser


A résbe faékeket kell tenni, a parkettta lerakás végeztével a faékek eltávolíthatók, ezután szegélyléccel fedjük le a rést.
A fal felőli parketták tökéletes egymáshoz igazítása behúzóvassal garantálható.

 

 

parketta dilatációs hézag

 

 

 

 

 

 

 

A parketta lerakás befejezése


A parketta leragasztása után ki kell nyitni az ajtókat és ablakokat, hogy lehetőleg hamar megszáradjon a parketta. A száradási idő általában 24-28 óra, ez az időtartam változhat az időjárási viszonyok függvényében.

 

 

 

 

 

Parketta padlófűtésre Ecser


Azon egyszerű oknál fogva, hogy a fa jó hőszigetelő, így padlófűtés fölé csupán 15 mm-nél vékonyabb parkettát raknánk le. Ezen túlmenően érdemes olyan fajtákat választani, amelyek nem hajlamosak a zsugorodásra.

 

 

 

 

 

Régi parketta típusok Ecser

 

 

 

 • Egyrétegű parketta: a teljes parketta egyetlen anyagból van. Ez lehet pl. hajópadló vagy mozaik parketta.

 

 

 • Többrétegű: javarészt 2-3 rétegből ragasztották össze. A 3 rétegű parkettet sokan szalagparkettnek hívják. Az ún. duplaparkett 2 lécből összetoldott csaphornyos parketta. A csaphornyos parkettánál a balos és jobbos lécek változatos lerakási mintákat kínálnak.

 

 

 

 

 • Felületkezelt parketták: készparketta a neve, ugyanis rögzítés után máris használatra kész. Az egyrétegű parkettákat általában felületkezelik a ragasztás után.

 

 

 

 

A parketta tisztítása festés után Ecser
A parketta fája még elkészült formájában is élő anyag, emiatt kényes lehet a hőingadozásokra vagy a páratartalom hullámzására. A parketta portalanítása kitűnő, viszont a bő vizes felmosása ellenjavallott. Ha a parkettára mégis túl sok folyadék kerül, akkor azon nyomban el kell tüntetni onnan. Pusztán kis mértékben vizes moppal megengedett feltakarítani a padlót, hogy megakadályozzuk a száradást követő összemenést.

A parketta ápolása olajozással elvégezhető, ezzel megakadályozhatjuk a kiszáradását és az emiatt bekövetkező méretváltozását, ropogossá válását.

A parketta élettartamának jót tesz, ha a forgalmazó leírása szerinti szereket alkalmazza durván félévente vagy minden évben egyszer. A parketta tisztítása festés után nedves ruhával közvetlenül a munka befejezése után a legjobb. Ha a lefóliázás nem volt tökéletes, a fólia mögé becsöppent foltok eltávolítása arra alkalmas vegyszerrel elképzelhető. A diszperzitfolt ecetes vizes eleggyel pár perces áztatás után eltüntethető, viszont ezután ajánlott szellőztetni. Nehezen eltüntethető foltok ellen a penge lehet az ellenszer, de utóbbiak csak az utolsó mentsvárat jelenthetik.
 

 

 

Miért szükséges egy idő elteltével a parketta felszedése és visszaragasztása Ecser vonzáskörzetében?

A parketta átrakása a legbiztosabb megoldás lehet a kopott parketta újjá varázsolása érdekében.

 • A sok évvel ezelőtt lerakott parketta ragasztása már nem tart eléggé idővel pl. nedvesedésnek köszönhetően.
 • A parketta kiterjedt felületen károsodott, így indokolt lehet néhány parkettadarab cseréje, ilyenkor okos megoldás lehet a többi parkettafa átrakással történő megszilárdítása.
 • A régi parketta darabjai hosszabb idő múltán kiszáradtak, és méretes hézag alakult ki köztük, ami nem tüntethető el szépen.
 • A parkettát stabilizáló OSB lemez elmozdult, ily módon már nem megfelelő a stabilizáló feladat ellátására.
 • A parketta hézagainak kitöltése időnként elegendő lehet, akár hosszabb időre is megfelelő megoldás lehet, de a leghatékonyabb művelet a parketta átrakása.
 • A parketta mozgásai hosszú távon megnyugtató módon a felbontással és visszarakással szüntethetők meg.
 • Az átrakás azért is tanácsos, mert sok idő elteltével a parketta színe ”beérik”, és már nem tudunk éppen ugyanolyat találni, ezért az öreg parketta elemek újrahasznosítása miatt nem lesz színeltérés.

tölgy parketta átrakása Ecser

A parketta átrakás vázlatos ismertetése

 1. A parketta átrakásának kiinduló lépéseként felbontjuk a parkettát.
 2. A parkettaragasztó maradványainak megtisztítása után érdemes egymás mellé fektetni az összeillő darabokat.
 3. Ha megtisztítottuk az aljzatot, akkor következik a régi parketta újbóli leragasztása.
 4. A tevékenység befejező lépése az ismét leragasztott burkolóelemek felcsiszolása és három rétegben való lakkozása.

Parketta átrakását házilag azért nem javasoljuk, mert átrakás közben korábban lerakott parkett meg is sérülhet, az átrakáshoz szakértelem kell. A parketta átrakása a legpraktikusabb megoldás lehet a karcos parketta javítására.

 • A jó ideje lerakott parketta ragasztása meggyengült az idő múlásával különféle okoknál fogva.

 

 • A parketta felszínének jelentős része károsodott, ezért szükségessé válhat bizonyos elemek pótlása, ilyen esetben ésszerű választás lehet a többi parkettaelem átrakással való megszilárdítása.

 

 

 • A korábban lerakott lécek pl. a fűtés melege miatt vetemedtek, és óriási térköz alakult ki köztük, amit nehezen lehet eltüntetni.

 

 

 • A parkettát rögzítő rögzítőléc helyzete meglazult, így már nem bizonyul elég erősnek a leszorító rendeltetésének teljesítéséhez.

 

 

 • A parketta réseinek kitöltése időnként elég lehet, akár hosszabb időre megfelelő, azonban az igazán garantált technológia a parketta eltávolítása és ismételt lerakása.

 

 

 • A parketta mozgása célravezetően a felszedéssel és újbóli lerakással oldható meg.

 

 

 • Az átrakás azért is tanácsos, mert az idő múlásával a parketta színe változik, és ugyanarról a gyártósorról nem jön le két egyforma sorozat, azonban a régi parkett újbóli felhasználásával nem lesz színeltérés.

 


Kedvező árú parketta lerakás Ecser területén, ezen kívül parketta felújítás, parketta visszabontás, Makács Tamás 06 30 317-4687 parkettás mester. Ecser régiójában garanciavállalással, fix parketta átrakás árakkal.